Home
   
  Specialismen:
  Haptotherapie
  Haptonomische zwangerschapsbegeleiding
  Haptotherapie en craniosacraaltherapie voor kinderen
  Craniosacraaltherapie
  Stuitligging en haptonomie
   
  Kinesio-Taping
   
  Kinderdagverblijven Workshop
   
  Artikelen:
  Huilbaby's
  Bekkenpijn
   
  Informatie
  Links
  Gastenboek
   
 

Franca overů stuitligging en haptonomie

Tijdens de zwangerschap dobbert de baby in de baarmoeder, hij buitelt, hij draait en hij keert. Kortom hij kan alle kanten op.
Wordt hij groter dan zal de baby een positie kiezen die hem zo veel mogelijk bewegingsruimte geeft en dat is met het hoofdje naar beneden. Tot ongeveer 30 weken maakt het niet veel uit waar zijn hoofdje ligt; het liefst zien we wel variatie.

Als de baby met 30 weken steeds maar in stuitligging blijft liggen zal een haptonomisch zwangerschapsbegeleider beginnen met haptonomische oefeningen om de ruimte in het bekken te vergroten waardoor een baby meer bewegingsvrijheid krijgt en dus ook makkelijker kan draaien naar de juiste positie.Deze oefeningen zijn gericht op het vergroten van de ruimte in de lengte- en breedterichting van het bekken. De partner kan deze bewegingen dagelijks uitvoeren naast het affectief contact maken waardoor de buik verzacht.

Wanneer de ouders al haptonomische begeleiding krijgen, hebben zij al geleerd hoe zij samen de buik kunnen verzachten om op die manier meer ruimte in de buik te krijgen (zie haptonomische zwangerschapsbegeleiding op deze website).Er is een kans dat de baby spontaan draait na deze haptonomische be´nvloedingen.

Als bij 35 weken zwangerschap de baby nog steeds in stuitligging ligt, zal de verloskundige voorstellen de baby uitwendig te draaien. Ook dan kunnen de ouders baat hebben bij een haptonomische manier van omgaan met deze draaiing. De partner kan de geleerde mogelijkheden toepassen vˇˇr en tÝjdens de draaiing, waardoor er meer kans is op succes. Hierdoor hoeft de moeder het niet alleen te doen en is het voor haar minder pijnlijk.

Ook adviseer ik het gebruik van Moxa. Moxa is een kruid (bijvoetkruid), waarmee de zijkant van de kleine teen wordt verwarmd. Hierdoor ontstaat een verwarming in het kleine bekken, daar waar ook de baarmoeder ligt. Dit beinvloedt het spierweefsel van de baarmoeder wat een gevolg heeft voor de beweeglijkheid van het kind (www.stuitlig.nl). Moxa werkt het beste tussen de 33 en 36 weken zwangerschap

Mocht de baby toch niet willen draaien, dan zal hier een reden voor zijn die wij nog niet kennen. In dat geval zal er weer overleg plaatsvinden met de verloskundige en/of gynaecoloog.


  Made By: Marco Peters
mbfpeters@upcmail.nl